Quad adventurers since 2006.

Turbo BRUTALA 2017: Sportski SXSovi – UTVi

Vijesti 30. siječnja 2017.

author:

Array

Turbo BRUTALA 2017: Sportski SXSovi – UTVi

Sportski SXS (UTV) vozila su se relativno skoro pojavila kao mješanci ATVa (lagani, vrhunski ovjes, minimum opreme), i klasičnih terenaca (kokpit, volan, zaštitni kavez). Za razliku od radnih UTVa, ovdje gotovo i nema tovarnog prostora, sjedi se nisko, motor je smješten centralno.
Prvi modeli su imali 40ak ks, i dosta problema. No razvoj je učinio svoje. Danas imamo TURBO izvedbe u rangu najsnažnijih sportskih automobila.

Uvijek je bilo onih koji su željeli više i snažnije, i proizvodjači su im u modelskoj godini 2017. izašli dodatno u suret.
Najsnažniji je Polaris RZR XP Turbo: Zbilja brutalno vozilo 168KS na 670kg težine. To je omjer 4kg/KS. Takav omjer imaju supersportski automobili: Porsche Cayman, Corveta C6, Lotus Exige… Ubrzanje 4.7sec 0-100km/h. Za ovakav tip vozila, bogato opremljen model (ima vrata), vrhunski FOX ovjes

Uz bok ga prati Can Am Maverick X3: 154KS, na 667kg težine. Isto kao i RZR, vrhunski ovjes, i izuzetno atraktivan izgled…vozilo za istinski užitak vozača…Postoji i model XRS, sa modificiranim ovjesom i tragom kotača od 183cm…

Iako nije TURBO, zaslužila je da je spomenemo ovdje: Yamaha YXZ 1000R SS: atmosferski motor, 118ks, na 685kg. No Yamaha uvijek nudi nešto više. Ovaj SxS je najbliži rally automobilima. Sekvencijski mjenjač, sa polugicama na upravljaču, za najbolju činkovitost motora. Jedini koji ima Launch Control, i po testovima ino kolega, daleko najupravljiviji, sa najboljim ovjesom i nedostižne upravljivosti. Zabava zagarantirana.

Što reći na ovakva vozila, ovo su uistinu adrenalinske bombe, možda i najpovoljni način da osjetite performanse superautomobila. No da li je sve tako? Čitajući forume i komentare, ova vozila nisu nimalo bezazlena. Ovo po konstrukciji nisu supersportski automobili, već terenci 24 cm dignuti od tla, hodom ovjesa od 35cm, na ripnastim gumama koje se pumpaju na 0,7bara…zahtjeva maksimalnu opreznost i samokontrolu.
:fup:

Array