Quad adventurers since 2006.

Svjetska klasa u Mladini…

Reporti s vožnji 31. kolovoza 2008.

author:

Array

Svjetska klasa u Mladini…

Mladina, 31.8.2008. – Osma po redu utrka ovogodišnjeg Quad prvenstva Europe održana je danas na našoj najvećoj motocross/quad stazi,  u Jaski.

http://www.croline.com/index.php/topic,1765.0.html
Cijeli protekli tjedan je bilo živo oko staze, prvi natjecatelji su stigli već u utorak, kako bi se što bolje upoznali sa stazom i pripremili za utrku. Budući da se Europsko quad prvenstvo vozi uglavnom po blažim konfiguracijama staza, sa puno više 'šrekanja', a staze nemaju ni približno ovkavu 'visinsku razliku' kao naša Mladina, mnogi europski natjectelji su ostali zatečeni izgledom staze gdje trebaju voziti. Mladina na prvi pogled ne izgleda nimalo jednostavno…No, to je bio samo prvi dojam, svjetska klasa se brzo upoznala sa konfiguracijom i počeli su 'okretati' sve brže i brže krugove…Budući da se poslije Mladine voze samo još dvije utrke u ovoj sezoni, na startu su se pojavila većina vozača u borbi za bodove konačnog poretka.

Već u subotu na službenim treninzima vodeći trojac  Romain Couprie (Yamaha), Stefan Schreiber (KTM), Jan Vlaeymans (W-Tec) je pokazao što sve možemo očekivati u nedjelju…zbilja vrhunska vožnja. Iskustvo europskog natjecanja su skupljali i naši te Slovenski natjcatelji na 'privremenom radu u Hrvatskoj' (voze sa Hrvatskom licencom).
Naravno, najviše se očekivalo od našeg najboljeg vozača Vedrana Gorišeka, koji je u utrci ipak nastupio pomalo rezervirano doživjevši na subotnjem treningu težak pad. No ipak hrabro je odvezao obe vožnje i ostavio mnoge renomirane vozače iza sebe unatoč skromnije priredjenom quadu.

Kad smo kod quadova, to je bilo prekrasno za vidjeti, a zbilja imalo se što vidjeti. Od natjecateljskih boxova, gdje su u kamionima cijele radione, do vrhunski pripremljenih quadova, koji su svojim izgledom pljenili pozornost publike. Yamahe, KTMi, Suzukiji, W-tec…dotjerani, stjunirani….
No ipak najviše se isticao jedan mali nizozemski proizvođač W-Tec www.w-tec.nl. Budući da se u quad svijetu već godinama ništa radikalno na dizajnu ne mjenja, ovo je bilo pravo osvježenje…quad koji nema prednja 'A' ramena, natrag ima dva amortizera, oscilirajuću šuplju zadnju osovinu, izgleda kao 'pauk'…toliko je različit, a opet superioran, da već sad o njemu pripremamo poseban tekst.

No dosta o tehnici…Na Europskom prvenstvu se vozi  dvije vožnje po 30 minuta + 2 kruga…dakle, kondicija i koncentracija  je vrlo bitna….sa pauzom izmedju utrka od minimalno sat vremena.

U nedjelju nas je Mladina dočekala okupana suncem u svom najboljem izdanju, i uistinu kad god ponovo navratimo na Mladinu uvijek vidimo nešto novo, staza se konstantno dorađuje i zbilja svaka čast gospodi iz MCK Jaska, koji se brinu da Mladina i dalje bude jedna od boljih europskih motocross/quad staza.

Satnica se poštiva u sekundu i start prve utrke, zakazan u 13:30, bio je fenomenalan, široka startna ravnina, žestoki prvi lijevi zavoj i prve pozicije su već posložene. Naravno na čelu je vodeći u poretku, Couprie, Yamaha ide odlično, a odmah ga slijedi i Schreiber na KTMu. Naš Gorišek, nakon dobrog starta trudio se osovijit što bolji plasman i na kraju zaslužio odlično šesto mjesto u prvoj vožnji. A kak dečki voze? Ak se to iz slika ne može vidjeti čuo sam na stazi jedan dobar komentar: 'kao da im je netko svima potrgao kočnice'. Zbilja voze, beskompromisno, na skokovima kao da im je netko ugradio krila…
Na kraju prve vožnje nema većih iznenađenja, Couprie, naravno prvi, Schreiber drugi…i prateći timovi su se mogli posvetiti pripremama za drugu vožnju.

Druga vožnja je startala točno u 16:00, i već na startu drugačija slika, Belhijanac Vlaeymans na W-tecu najbolje starta, Schreiber (KTM) je odmah iza njega, a naš Gorišek je nakon starta uspio izboriti četvro mjesto. Couprie već u prvom dijelu utrke ima problema sa svojim motorom, da bi pred sam kraj utrke odustao radi kvara. Utrku sigurno do kraja vodi Vlaeymans, i pokazuje koliko je taj W-tec u stvari dobar, i snažan…jednostavno je bio neuhvatljiv ostalima, i zasluženo pobjedio u drugoj vožnji. Gorišek je i drugu vožnju završio na šestom mjestu.

U konačnom plasmanu slavio je Jan Vleymans (W-Tec), drugoplasirani je Stephan Schreiber (KTM) a treće mjesto je zauzeo Ingo Ten Grefelaar

Nadamo se da je ova utrka i gostoprimstvo domaćina ostavilo dojam na vozače i čelne ljude UEMa (Europske moto asocijacije), te da ćemo i naredne godine gledati najbolje europske vozače na Mladini.

Utrka, odlično organizirana, uz podršku mnogih sponzora, i visoko pokroviteljstvo Predsjednika gosp.Stjepana Mesića, pokazala je da se i kod nas, u jednoj ovako specifičnoj i zahtjevnoj moto disciplini može napraviti vrhunska Europska utrka, te da Hrvatska polako pronalazi svoje mjesto u na karti europskih motonatjecanja.

Službene rezultate utrke možete pogledati ovdje:
http://www.croline.com/index.php?page=146

…a preko 500 slika na…
http://www.croline.com/index.php?action=gallery&g2_itemId=36500


A sad malo onog CROline dijela…

…CROline majice su bile zapažene…

…a službena osoba si nabavila pravo prijevozno sredstvo KingQuad750..

…a Puba se ipak odlučio za 2 kotača…

…malo meditacije pred utrku…

…a radione u kamionima su opremljene do najsitnijih detalja…

…W-Tec-ov novi sustav ovjesa, zbilja dobro izgleda a još bolje radi…prvo mjesto u Mladini govori dovoljno…

…kod naših Slovenskih prijatelja je uvijek veselo…

…a XXXL i Terrible One opet se nadaju sponzorstvu Uninon-a…ne mora biti u Eurima može i u limenkama… ;D ;D ;D

…pripredbu su uljepšalje mažoretkinje…

…i CROline banner naravno…


…a neki naši natjecatelji su se preselili u publiku…

…dobro je da medicinari nisu imali posla…

…kad si vodeći u poretku, nisi zmazan, i nitko te ne šprica…Roman Couprie…

…e sinko, da imaš 4×4 sad ne bi tu sjedio…šala naravno…čovjek se propisno micao u stranu da propusti vodeće…i bacilo ga u blato…

…malo freestyle-a…

…kolege novinari iz Rumunjskog ATV časopisa…

…kad si Europski prvak onda možeš na quadu furati i komada…

…uredu je imati rezervnu gumu, ali tri…to je zbilja čista paranoja…

…a u boxu od W-Teca, su se prošetavali i mjerkali svi domaći poznatiji quad/ATV mehaničari, slikali, mjerkali…ne bi me začudilo da uskoro izadnje neki hrvatski W-Tec Replica sustav…

…kad si šampion imaš i kamion sa svojim imenom…nije kamper pravi kamion pretvoren u kampera…

…kriza…nema se za novo sjedalo…treba polijepiti staro… ;D ;D ;D

…cure im lijepo podjelile šampanjac…i poslije od istog nastradale… :-

…i na kraju puno vas pozdravlja…

Array