Quad adventurers since 2006.

QuadCross Šampionat: Oriovac – slavonski quad bećarac

PH Quad 17. lipnja 2009.

author:

Array

QuadCross Šampionat: Oriovac – slavonski quad bećarac

Oriovac, 14.6.2009. – Nedjeljno zagrebačko jutro, grad se budi, i osjećamo da nas čeka preko 30C u hladu. Ispijamo prvu jutarnju kavicu, i onak nekak sjetni i radosni spremamo se put ravne Slavonije. Uskoro zagrebački asfalt zamjenjuju zeleni predjeli Moslavine, polako se stapajući sa pitomom Slavonijom.

Nedjelja, je dan odmora, u Oriovcu puste ulice…no kako se približavamo quadcross stazi «Čaplja», i prolazimo posljednji zavoj iza podvožnjaka…kao da smo ušli u drugu dimenziju. Tišinu paraju reski zvukovi motora, nadjačavajući se sa DJ-em na razglasu, gužva na ulazu, gužva oko staze, natjecatelji obavljaju posljednje pripreme, gledatelji zauzimaju pozicije, sa šanka se nose hektolitri piva. Lipanjsko sunce nemilosrdno prži, i sve u svemu Oriovac je spreman da «proključa»…

Nakon ujutro odvoženih službenih treninga i kvalifikacijskih vožnji, točno po satnici, govorom predsjednika općine Oriovac, svečano je otovren program treće službene utrke QuadCross šampionata Hrvatske: Oriovac 2009.

Već poznata quadcross staza «Čaplja», uz samo jezero, ove godine je produžena i konfiguracijski potpuno izmjenjena. Skokova, dvoskoka i drugih tehničkih elemenata k'o u priči. Teška, tvrda, tehnička staza. Od vozača se tražila maksimalna koncentracija i velika izdržljivost. Sama okolina staze vrlo prostrana uz smirujući ambijent jezera, uredjeni prostor za BOXeve vozača i centralnu pozornicu.

Kao i na ranijim utrkama prvi su startali vozači najjače klase Q4, B-finale. Osam snažnih quadova, krenuli su u borbu za plasman. Obe vožnje, prepune borbenog duha i znalačkih poteza, «zatvaranja» protivnika, korištenja najmanjih pogrešaka za pretjecanja. Bilo je i dosta padova, nasreću bez posljedica. Suhina Damir iz SMK Jakovlje nije imao konkurenciju, u obe vožnje zasluženo prvo mjesto. Na drugu poziciju je «zasjeo» Ivan Penić MQK Krašić, najveći pehista dana (pol kruga pred kraj druge vožnje pukao mu je upravljač). Taktičnom i smirenom vožnjom treće mjesto je pripalo Igoru Glavašu, MQK Zelina.

Odmah na start izlaze i najmlađi natjecatelji Q1 klase. Jedanaest malih a velikih mušketira. Iako su motori skromne snage, a staza dosta zahtjevna, mali «piloti» su pružili vrhunski ugođaj. U obe vožnje se vodila najveća bitka izmedju domaćeg vozača Buze na Dinli-u i ovogodišnjeg favorita Wilmschena na APEXu.

Uz poznavanje domaće staze, odlično utrenirane putanje, veliku borbenost i podršku publike, olakšali su domaćem vozaču Luki Buzi, QCK Oriovac, osvajanje prvog mjesta. Drugu poziciju je zauzeo Ramon Wilmschen QCK Krašić, a tećeplasirnai je bio Josip Kozarić, MK Samobor.

U Q2 klasi nakon teškog pada Martine Brdarić na kvalifikacijama nastupila su samo tri vozača. Prvoplasirani je bio domaći vozač Alen Grgić, QCK Oriovac, drugo mjesto je zauzeo Vladimir Fašaić MK Karas, a teće mjesto Domagoj Vujica, MK Samobor.

Q3 klasa, ili kak je zovemo Yamaha kup (svi natjecatelji voze Yamahe) ovaj put nam je pružila puno lijepih i atraktivnih trenutaka. Odlične vožnje i puno borbenosti.

U žestokoj borbi sa klupskim kolegom pobjedu je bukvalno za dužinu kotača odnio Ivan Brdarić, MK Samobor, drugoplasirani Bernard Žagar pokazao nam je da nas ove godine u Q3 očekuje puno iznenadjenja. Treće mjesto je unatoč teškom padu osvojio Nenad Šogorić, MK Samobor.

I na kraju ono što se uvijek čeka sa nestrpljenjem Q4, A-finale, osmorica najboljih vozača u najjačoj klasi izlazi na stazu. Grmljavina motora, bespoštedna borba, rizični skokovi, sve je to gledatelje ostavilo bez daha.

I pobjednički niz se nastavlja, nakon pobjede u Radoboju, odlični Igor Popović, SMK Jakovlje, nakon najboljeg kvalifikacijskog vremena, pobjedjuje u drugoj vožnji osvaja zasluženo prvo mjesto. Uz napomenu da je obe utrke odvozio na pokvarenom motoru, sa oštećenim zupčanikom.

Drugoplasirani Vedran Gorišek, MK Samobor danas nije imao sreće. Nakon pobjede u prvoj vožnji, malo lošiji start u drugoj, nezogodan, težak pad na jednom skoku, bilo je dovljno za ukupno drugo mjesto. A koliko se samo borbenosti krije u Vedranu, bilo je vidljivo kad je zaostao skoro pola kruga nakon pada i uspio vožnju završiti na trećem mjestu.

Ugodno nas je iznenadilo i ukupno treće mjesto veterana Branka Peteka, sigurno do sad najbolje izdanje ovog vozača koje smo mogli vidjeti. U drugoj vožnji je iz nepovoljne startne pozicije odličnim startom izborio prvo mjesto koje održavao prvu trećinu utrke, no nije lako imati Popovića na «repu».

Po završetku utrka upriličena je svečana podjela pehara i priznanja, a u konkurenciji timova najviše razloga za slavlje je imao SP Motoprom, čija su dva tima (SP Moto 1, SP Moto 2) osvojila prvo i treće mjesto. Drugo mjesto je zasluženo zauzueo GOLDSPEED TEAM.

I tako za nama je još jedna utrka gdje smo usitinu mogli reći da se u većini klasa vozilo «na nož», da nije bilo kalkuliranja i borilo se za svako mjesto. Upamtit ćemo par odličnih dvoboja, nadmudrivanja, odličnih sportskih poteza (nažalost i nekih malo manje sportskih).
Quadovi su sve brži i dorađeniji, a vidljiv je veliki napredak u tehnici vožnje kod nekih vozača, dakle trenira se…

Naravno ovo je samo bio službeni dio natjecanja, a cijeli program je počeo još dan ranije u subotu, neslužbenim treninzima, velikom feštom navečer, uz živu glazbu i pleasčice. Slavonci kao odlični domaćini i veliki veseljaci uistinu su se potrudili da svatko pronađe nešto za sebe. Gospoda iz Quad luba Oriovac su napravili veliki posao, u ova teška vremena uspjeli animirati pregršt sponzora, prezentirati i dobiti podršku od loklnih struktura vlasti, i jednu malu Slavonsku sredinu prezentirati na najbolji mogući način.

U svakom slučaju jedan predivan vikend prepun adrenalina.
ZA 7 dana se vidimou Zelini na četvrtoj službenoj utrci ovogodišnjeg šampionata.
Svim ozlijedjenim vozačicama i vozačima želimo što brži i bezbolniji oporavak te povratak na stazu.

Ostatak slika možete pogledati u galeriji.
  A sad malo onak CROline-ovski…od kud da krenemo…od jedne ovak ležerne atmosfere…

…a neki koriste i doping…kokice…

…kratki odmor izmedju utrka…

…čemu sve gume mogu poslužiti…

…manekeni…k'o sa sindikalnog izleta…

…neki su već unaprijed znali da će u Oriovcu biti grdo…predsjednik kluba sa dva bodygarda… ;D ;D ;D

…u boxovima se uvijek dobro jelo…

…tko kaže da samo Rossi ima maserke izmedju utrka…

…a neki su poveli i profesionalnu kulinarsku podršku…trbuščići su bili zadovoljni…

…potpuni komfor…k'o u hotelu sa 5 zvjezdica…

…Heiniken je ipak pobjedio Union…od kad se pije Heiniken, nema padova…

…tko bi rekao da Popovićeva Yamaha može tak dobro ići i bez 5 zubaca na zupčaniku…

…za delikatne popravke se koristi samo najsofisticiraniji alat…

…prije dvije sezone ova dama je osvajala bodove u quad prvenstvu…

…htjeli smo ga malo provozati po stazi ali…

  …uz vozače uvijek idu i zgodne dame…

…a da je ovo naporan sport najbolje svjedoče žuljevi na Lordovoj ruci…

…i najbolji mogu opasti…

…suci su svoj posao dobro odradili (uz izuzetak jedne nesmotrene plave zastave)…

…kak sam happy…

…sad dobro pogledajte rezultate, nemoj da mi se netko poslije žali…

…koji osmjeh…da li je to zbog pehara ili dame…pitam se…

 

Array