Quad adventurers since 2006.

QuadCross Prvenstvo Hrvatske: Oriovac, moglo je i bolje…

Reporti s vožnji 16. lipnja 2010.

author:

Array

QuadCross Prvenstvo Hrvatske: Oriovac, moglo je i bolje…

…ali nažalost nije. Organizatori su se tehnički uistinu trudili, složili stazu koja zadovoljava sve kriterije, izgleda savršeno, prgledna, raznolika, zahtjevna. No to je bila i jedina svijetla točka organizacije.

http://www.croline.com/index.php/topic,4714.0.html

Neadekvatna najave utrke, nekorektan odnos prema medijima, proizvela je rekordno mali broj gledatelja (ispod 200 ljudi). I kako očekivati sponzore ako se utrke rade za 200 ljudi, bez publike nema ni sponzora, bez sponzora ni novaca.

A imalo se što pokazati, imalo se što vidjeti. Sunčani, topli, lipanjski dan u Slavoniji je bio kao stvoren za novi adrenalinski užitak. Iako su neizvjesnošću oko održavanja samog prvenstva, klase desetkovane, dobre vožnje i vrhunskih vozača nije nedostajalo.

Unatoč rekordno malom broju vozača (izostali su i svi najavljivani Talijani, Rumunji, Slovenci…), u pojedinim klasama se vodio pravi rat, od starta do cilja, vozilo se zbilja na nož. I bilo je lijepo vidjeti sa koliko srčanosti i hrabrosti se vozilo.

Iskreno nam je žao što je Oriovac ove godine ovako izgledao, jer još uvijek pamtimo Oriovac kako je izgledao ranijih godina, i pokazalo se da se organizacija ne radi samo tjedan dana prije, ne čini organizaciju samo vrhunska staza, već puno, puno više, treba stvoriti jedno pozitivno ozračje, bez prepucavanja sa svim i svakim, stvoriti utrku za gledatelje, a ne samu radi sebe.

Obzirom na skroman broj vozača po klasama, opet su skupa startale klase Q1 i Q2. Prijavljeno je 11 vozača, i u najmanjim klasama bez obzira na malu snagu motora vozilo se kao i uvijek ozbiljno, tražila se najbolja putanja…

U Q1 klasi u obe vožnje vodila se borba izmedju prvoplasiranog  Svena Nožinića i Stjepana Zebe. No pobjedom u drugoj vožnji Nožinić je postao ukupni pobjednik. Vidjelo se da su quadovi sve bolji, sve pripremljeniji, i da se dosta treniralo. Mali veliki Šamioni su zbilja uspjeli izvući maksimum iz svojih skromnih strojeva.

U Q2 klasi gdje su već iskusniji vozači, sa malo ozbiljnijim strojevima pobjeda nadmoćnog stroja Apex-a i prosječna vožnja Ramona Wilmschena je bila dovoljna za uvjerljivu pobjedu. Ugodno iznenadjenje ove klase je mala dama Marina Galić, koja je odličnom vožnjom osvojila publiku…

…no ipak najveći napredak i svoje mjesto u ovoj klasi, nakon Samobora potvrdio je i Tin Nožinić osvojivši ukupno drugo mjesto i najavio odličan početak sezone…

I naredne dvije klase su startale zajedno zbog nažalost malog broja priajvljenih vozača Q3 (3 vozača) i Q4 (4 vozača). No unatoč malobrojnosti natjecatelja utrke su bile vrlo interesantne, i u Q3 klasi pobjedio je Filip Šimunec. Situacija bi bila vjerojatno drugačija da je KTM Martine Brdarić bolje radio u prvoj vožnji, gdje je stvarao velike probleme. Otklanjanjem kvara, martina je bila neuhvatljiva u drugoj utrci.

Klasa Q4, u obe utrke se vodio pravi rat izmedju Brdarića i Suhine. U obe vožnje Brdarić je bolje startao i prvi “okrenuo” lijevi zavoj, a onda ga je Suhina “lovio” cijelu utrku. Ponekad bukvalno i po zraku…

Uglavnom odlična vožnja dva majstora, i lovila se svaka stotinka, greške se nisu praštale. Uistinu je iznenadjujuća koncentracija i kondicija koja je bila potrebna za ovaj tempo koji su si nametnuli. Hrabra i odlučna vožnja.

I upamtite imena Ivana Brdarića i Daria Suhine, sigurno ćete ih još puno puno puta gledati na pobjedničkim postoljima, moguće i Europskih natjecanja.

Najjača klasa Q5 je okupila 11 vozača na startu  a od toga se 8 se borilo za bodove u Q5 klasi a ostali samo za bodove privatnog kupa. I dvije vrhunske utrke…iako smo rekli da ovdje nećemo spominjati taj privatni kup, ovaj put činimo iznimku, ali ne radi kupa, nego radi ljudi, radi obitelji Petek…

..otac i sin, već dugo godina se natječu u našem prvenstvu, tiho, mirno i nenametljivo, uvijek negdje oko sredine. No ovu godinu započinju sa dva nova KTMa, koji su im očito “legli” na prvu loptu, i situacija se promjenila. Ukupnu pobjedu u klasi i prvo mjesto odnosi tata Petek, a sin Petek osvaja treće mjesto. Bravo dečki…

…u bodovanju za Prvenstvo Hrvatske, svoju dominaciju je potvrdio Igor Popović. Marljivo skupljajući iskustvo ranijih godina, uporno trenirajući, dočekao je “svoju” sezonu…

…uvjerljiva pobjeda, i sigurni bodovi i u drugoj ovogodišnjoj utrci…

…ugodno iznenadjenje je opet bilo vidjeti voćnju Bernarda Žagara, koji se odlično snašao u najjačoj klasi, i zauzeo zasluženo drugo mjesto…

…interesantno je bilo pogledati i favroiziranog Bugara Kusheva, europskog natjecatelja,  koji je došao po pozivu promotora. Mnogo se očekivalo od njega, navodno ima specifičan stil vožnje i u nacionalnom prvenstvu briljira. Uistinu drugačije vozi nego naši natjecatelji, drugačije prolazi zavoje, skoro sve drifta…

…no niti odlično umijeće a niti navodno najskuplji quad (Dancall Racing) na utrci nije mu pomogao da ga naperu Peteki i Popović…tak da ako je suditi po ovome u Quad natjecanjima nismo daleko od Europe.

…nažalost prva vožnja ove klase je prekinuta i priznati su bodovi stečeni u trenutku prekida. Nakon jednog skoka teško je pao mladi Alen Grgić, i na sreću kak je na prvi pogled izgledalo, stradala su samo rebra i ruka. Hitna je bila u pripravnosti.

…iako je Grgić odličan i hrabar vozač, začudila nas je odluka predjsedništva da od ove godine u najjačoj klasi mogu nastupati već 14godišnjaci. Iako se radi o nesumnjivo vanserijskom vozaču, staviti i ga u okruženje ovih “vukova” nije bila mudra odluka, i mnogi su na to upozoravali. Nasreću sve je dobro završilo, a Alenu želimo što brži i bezbolniji oporavak.

Eto i to bi bilo to…ovdje smo mislili završiti službeni dio reporta, ali ipak treba pomenuti jednu stvar. Gledatelji. Malo gledatelja, tak da i vrhunska utrka gubi na atraktivnosti, jer kome to pokazati, ak nema publike. Krivi potezi organizatora pri najavi utrke i još dosta propusta doveli su do toga da moramo konstatirati: Nadamo se da će naredne godine biti bolje….

U Galeriji pogledajte još oko 400 fotografija sa utrke. Inače za sve vozače, ukoliko vam se svidi neka od vidjenih fotografija i ako biste je željeli koristiti u svome natjecateljskom portfoliu, samo se javite besplatno ćemo Vam presnimiti sliku u punoj veličini i razlučljivoati.  :fup:

A sad malo onak zafrkantski…CROline-ovski…a malo i ozbiljno ovaj put…o licenciranim sucima koji ne znaju držati zastave, o poplavi na stazi… :o[quote author=trx link=topic=4714.msg60040#msg60040 date=1276841404]
MALI ispravak;  Alen ima 15,5 god a ne 14 kako si naveo (rod,25.1.1995 sve vidljivo na licencama HMS-a) , i lijepo bih Vas zamolio da se ne sluzite njegovim imenom za ovakva prepucavanja, on je spotas i vozac  :angry:   

Za sve ostalo u reportu   :fup:     
[/quote]

Prihvaćam kritiku za godine i u pravu ste…malo sam krivo ovo formulirao. Naime htio sam reći da je po mom sudu ove godine dobna granica za Q5 klasu od 14 godina preniska. I ništa više. A o Alenu, naravno sve najbolje…  :fup:

Array