Quad adventurers since 2006.

Quad Šampionat: Prva utrka – Mladina 2008.

PH Quad 28. travnja 2008.

author:

Array

Quad Šampionat: Prva utrka – Mladina 2008.

Nedjelja 27.4.2008. – Naša najbolja i najveća motokros staza protekli vikend ugostila je prvu ovogodišnju utrku otovrenog quad prvenstva Hrvatske.

http://www.croline.com/index.php/topic,1507.0.html

Dočekao nas je predivan proljetni dan, mirnoća plješevičkih vinograda, i odlično pripremljena staza, pregledna i sa puno zahtjevnih elemenata.

Od ranog jutra u boxovima je bilo živo, radile su se posljednje pripreme, završna podešavanja i poštimavanja vozila.

Približavanjem europskim ntjecateljskim regulativama u naš šampionat je ove godine uveden tehnički prijem i verifikacija natjecateljskih vozila prije svake utrke, što je u Mladini prvi put uspješno i odrađeno.
Kako je i najvaljeno, vozilo se redosljedom po klasama:
– Q1 + kupovi (10min + 1 krug)
– Q4 (20min + 2 kruga)
– Q2 i Q3 (20min + 2kruga)

Budući da Mladina uvijek pruža bezbroj mogućnosti konfiguracija staze, organizatori utrke su napravili odličan posao i za svaku od 3 utrke postavili odlično konfiguriranu stazu. Od "malog kruga" za Q1 do kompletne konfiguracije staze za najjaču Q4.

U svim klasama vozile su se 2 vožnje, bodovane za ukupni plasman.
Po najvaljenom "tjamingu" oko 13 sati startala je i prva vožnja Q1 klase gdje smo na startu mogli vidjeti 15 najmladjih natjecatelja (do 13 godina) u borbi za bodove Q1 klase bodove unutar dva kup natjecanja. Uistinu je bilo lijepo vidjeti 15 malih, a velikih natjecatelja s kojom srčanošću se bore za plasman. Bilo je tu već iskusnih vozačica i vozača, ali i nekih novih kojima je ovo prva utrka u životu. Sudeći po viđenom definitvno ovaj sport ima budućnost…
Najbolji plasman i prva tri mjesta su očekivano postigli: Josip Kozarić, Max Herendić i Brdarić Martina.

Vrhunac dana je bio dolazak i start najjače Q4 (tzv. otvorene klase), 21 vozač, na startu najiskusniji vozači Hrvatske i Slovenije, najjači strojevi, a vozilo se po cijeloj konfiguraciji izuzetno zahtjevne Mladine. I doista treba vidjeti taj start kad quadovi "polete" u lovu za najbolju poziciju ulaska u prvi zavoj. Izuzetno dinamična utrka, puno borbi, "freestyle" skokova  od preko 20m koji su oduševljavali publiku na tribinama.

U obe vožnje savršenim startom poveo prošlogodišnji šampion Vedran Gorišek (Janbo Team, Yamaha) i u obe vožnje zadržao prvo mjesto do kraja. Najveći konkurent, odlični Matjaž Sluga (Janbo Team, CamAm) u prvoj vožnji je imao hendikep i pri jednom nespretnom doskoku stradala je zadnja osovina, utrku je uspio odvoziti do kraja, a u drugoj vožnji nastupio je sa "rezervnim" manje pripremljenim quadom, i nije predstavljao ozbiljnu prijetnju prvoplasiranom Gorišeku.
kako je i najvio na posljednjoj utrci prošle sezone u sam vrh se probio i trećeplasirani Igor Popović (Kemoton Team, Yamaha). Vidljivo je puno odrađenih treninga i dobro pripremljen quad (bravo Šipek).

Novost ove sezone je i start sa rampe, interesantniji i dinamičniji, a i ove godine je vidljiva dominacija Yamahe, ali tu se već pojavljuju i odlični Suzukiji, CanAm-ovi, ArticCat-ovi…a budući da na narednim utrkama očekujemo i veći broj vozača (izdane su 34 licence za ovu klasu) očekuje nas jako, jako zanimljiva borba u najjačoj klasi…

Klase Q2 i Q3 su vozile skupa, na "rampi" je strartalo 10 vozača, i vozili su modificirani krug, sa par tehničkih elemenata prikladnih snazi vozila. Ugodno nas je iznenadila pripremljenost tih vozila, stče se osjećaj da su obe klase "narasle" u odnosu na prošlu godinu, vozačice i vozači su iskusniji, quadovi pripremljeniji. Iako možda je utrka bila malo preduga za te kalse (20min + 2kruga), ali sve u svemu i više nego dobro.

U Q2 klasi Nikolina Kozarić(SP Moto Team, Yamaha)  je bila nedostižna u obe vožnje,tako da imamo i prvu vozačicu koja je "pokupila" najviše bodova. Odmah tu su bili i drugoplasirani Fašaić Vladimir (SP Moto Team, Yamaha), a treće mjesto je zasluženo osvojio debitant Alen Grgić (Oriovac, Yamaha).

U Q3 klasi je bilo interesantno, velika borba za prvo mjesto izmedju ukupno prvoplasiranog iskusnog Nenada Šogorića (SP Moto Team, Yamaha) i drugoplasiranog, mladog Ivana Brdarića (Janbo Team, Yamaha). Konačnu pobjedu Šogorić je uspio osvojiti unatoč crvenoj zastavi, koja se nesmotrenošću organizatora pojavila u prvoj vožnji…Šogorić se uredno zaustavio, ostali su prošli…utrka je nastavljena, i na kraju iskustvo je zasluženo pobjedilo…

U poretku timova, nakon prve utrke SP-Moto Team 1 je u vodstvu sa 147 osvojenih bodova,  a za petama je drugoplasirani Janbo Team 1 sa 141 bodom. 

Tijekom cijele utrke bilo je par lakših padova, na sreću bez posljedica, a cijela utrka je organizirana i odrađena na najvišem nivou, što predstavlja odičan uvod u ovu sezonu.

Sudeći po naznakama sa ove prve utrke očekuje nas vrlo interesantan šampionat, većina vozača i timova je imala očito kvalitetne "zimske" prpireme, uskladjenje sa europskim normama i promjena klasa (Q3), koje je bilo najveći kamen spoticanja je u konačnici je dalo dobar rezultat, i par odličnih vozača se priključilo najjačoj Q4 klasi.
I sam start sa rampe dodatno daje na atraktivnosti svakoj utrci i borbi za najbolju poziciju.
Quad šampionat ide dalje, i definitivno odrasta u atraktivnu disciplinu sa sve večim brojem natjecatelja i timova iz cijele regije.
Veliki dio zasluga za napredak cijelog sustava natjecanja pripada vodećim ljudima iz HMSa (quad sekcija) gosp.Melinšćaku i gosp.Jagodiću.
Vidimo se na narednoj utrci u prelijepoj Slavoniji, u Oriovcu, 4.5.2008.

Uf…dosta službenog  a sad malo CROline slikopisnog  ;D reporta…da vidimo kaj je bilo iza kulisa…tko je koga…
 ….za početak da se zna očemu pišemo… ;D ;D ;D

…joooj kak ga "frčem"…

…"Bok mama" ja letim…

…gle malu kak je dobra…pogled na lijevo… :fup:

…naš banner je uvijek na centralnoj poziciji…

…3 noći nisam spavao dok sam poriktao te quadove…

…ove godine je naš "Lord" puno ozbiljnije pristupio natjecanju…ide Suzuki…

…"šogi" opet kemija nekaj s kerozinom… ;D ;D ;D

…a "terrible one" raspoložen kao i uvijek…opet je izgleda radio Union… :azn:

…"pred start se treba lijepo urediti" kaže jedan od favorita Matjaž Sluga…

…Čuuuvaaaj" ak ti doskočim na leđa buš videl kaj znači XXXL…

…ak netko ne zna tko je BOSS u SP-Moto teamu…lijepo piše na majici…

…nažalost vožnje nekad i ovako završi…

…kolega Zmajić…"Hm, štima li tu sve?"…

…timski rad CROline ekipe…


…a Makki je ovdje bio inkognito…skrio se iza naočala…

…A naš Stipe, ponosni vlasnik istoimenog jezera gricka u predahu… ;D ;D ;D

…da ste vidjeli kak je dama izgledala shvatili bi ovaj Delux-ov pogled… 8)

…ovaj put je "službena osoba" zadužila i službene čizme…

…do naredne utrke pozdravlja Vas CROline Team… :fup:

Array