Quad adventurers since 2006.

Dupli LIGHT CROline TEST…

Reporti s vožnji 7. prosinca 2009.

author:

Array

Dupli LIGHT CROline TEST…

…dva potpuno različita vozila, dvije potpuno različite koncepcije, nešto nespojivo…ali nema veze, idemo se dobro zabaviti: Glavni likovi današnje priče KRT 250 i CanAm 650Max. Ovo nije klasični test već više jedna najava i utisci sa vožnje navedenih vozila.

Već znamo kak je "test" počeo…Nino – Salto mortale itd…uvod je bio zgodan… pa krenimo redom, prvo malo ozbiljno a onda kasnije onak CROline-ovski.

KRT 250 LE:

Ljubaznošću uvoznika dobili smo čistokrvnog Kineza na test.

…nije da baš volimo kineska vozila, ali ozbiljnost uvoznika i komentari koje smo čuli o ovim "Kukinim kinezima" natjerali su nas da to provjerimo iz prve ruke.

…na prvi pogled ŠOK i nevjerica, dolazim do Jokera gdje me čeka moje današnje vozilo, i mislim opet su mi spremili neku "pušku". Lopov jedan sparkiral mi je tu neki dječiji quad od 110ccm, pa me cima…e ali neće, znam ja da taj KRT mora biti veći…

…hm…ali nije…to je to…jednostavno, nas od 90 i kusur kg, naviknute na velike ATVe, ovaj quad je podsjećao na igračku…jednostavno nam je 3 broja manji…

…nakon prvog pregledavanja i privikavanja na vozilo, vidimo sve je tu na mjestu…

…250ccm (17KS) ZongShenov stroj upakiran u "midsize" ramu sa  21" kotačima, i vrlo male težine, cca 120kg…

…vodeno hladjenje, MIKUNI rasplinjač, tri DISK kočnice (razdvojeni sustav), trkači ovjes…

…priejnos snage preko 4 stupanjskog mjenjača (+ hod unatrag) i finalni prijenos lancem…

…komande sve na mjestu, vozilo nije za registraciju, no treba napomenuti cijenu:

11900kuna www.kuko-motorsport.com

…čini nam se uistinu povoljno za ulazak u svijet četverocikala. Vidjet ćemo kako će se ponašati, danas ga čeka zahtjevna vožnja od 80ak kilometara u društvu 4 velika ATVa. Jedna prava ENDURO vožnja.

…već prvim pregledom vidimo da je uvoznik pazio da odabere solidno vozilo, sa dobrim komponentama (MIKUNI), čvrstim mehaničkim dijelovima i da se posebno pazilo pri završnom sastavljanju. Sve matice imaju podloške protiv klizanja, kineski šarafi su zamjenjeni boljim i dodatno zaljepljeni LOCTITEom. Na prvi pogled vrlo solidno, i raduje nas što se i na kraju pokazalo da se nismo prevarili u startu. I nakon zahtjevne vožnje sve je bilo na svome mjestu bez ikakvih sekundarnih zvukova.

 
Motor i Prijenos

Već od prvih kilometara vidimo da se motor rado vrti, a kako to dolikuje jednom ZongShenu, koji slovi za jednog od kvalitetnijih kineskih dobavljača agregata, potpuno mirno i uglađeno. Vjerujemo da je tu bitno doprinjeo i kvalitetni MIKUNI rasplinjač, veliki hladnjak, "otvoreni" ispuh. Motor rado pali i pri hladnom startu, i za svoju kubikažu oslobadja sasvim prihvatljivih 18Nm okretnog momenta. Nakon vožnje nam je postalo jasno zašto ima tak mali rezervoar (4.5 litara), jer potrošnja je bila zbilja umjerena, iako ga nismo štedjeli (morao je "loviti" korak sa većom braćom i nositi mojih 95kg).

Quadovi imaju uvijek neka "osebujna" rješenja za ukapčanje vožnje u rikverc (treba pomjeriti jedno 3 polugice ili slično), no KRT to ima riješeno na jednostavan i prihvatljiv način. Kad pomjerimo polugicu mjenjača prema dolje iz neutralnog položaja, ubacili smo u rikverc i to je to. Povratkom u neutralni položaj, i dizanjem papučice prema gore imamo 4 brzine kojima dolazimo do makismalnih 85km/h. Dvije lampice  crvena za rikverc, i zelena za neutral, su ujedno i jedine informacije koje dobivamo na "instrument ploči", natjecateljski minimalizam. No vratimo se mjenjaču. Radi iznad očekivanja, brzi, direktni odaziv, i bez problema omogućava "sportsko" mjenjanje brzina bez kvačila. Sami mjenjački omjeri su podešeni sukladno koncepciji quada. Prva brzina je vrlo kratka, i služi za najteža izvlačenja i to vrlo uvjerljivo radi. Iz druge se može normalno krenuti te u dva koraka doći do duuuuge četvrte, koja razvlači okretni momenat do krajnje brzine…

Sve u svemu za motor i prijenos jedan veliki, veliki plus. Naavno ne treba zaboraviti da je ovo vrlo lagani quad, što dodatno daje na agilnosti i živosti vozila.  
Ovjes i kočnice

Da ne bude sve tako sjajno pobrinuo se ovjes…bez obzira na reprezentativnu pojavu, solidnu konstrukciju, ovjes je definitvno pretvrd za ovak lagani quad. Pogotovo prednji amortizeri. Ovak podešeni "setup" je puno bliži cesti i nekom makadamu, nego šumskim putevima i grabama. Neuvjerljivost ovjesa kompenziraju relativno veliki prednji kotači (21"), ali ipak najviše ruke vozača. Možda tom osjećaju doprinosi i mali medjuosovinski razmak (ukupna dužina 1,71m).

Sjedi se nisko, na sjedalu koje baš i ne "drži" u zavojima, te će viši vozači morati dosta vremena provesti da pronađu optimalnu poziciju za vožnju.
Naarvno ne treba ni pomenuti da KRT sa ovak niskim težištem i svojom malom težinom odlično leži u zavojima, da vozač dobrim prijenosom težine tijela zbilja može jako jako brzo prolaziti kroz zavoje. Toleranicja na bočni nagib je vrlo visoka, što će znati cijeniti početnici.

Prednji diskovi, iako dimenzijiama dosta skromni, daju se lijepo dozirati i na siguran način uz nožnu zadnju disk kočnicu zaustavljaju ovaj quad na siguran način. Kao i uvijek pozdravljamo dva odvojena sustava kočenja (prednji i zadnji) jer ipak quad je vozilo za ekstremne terene i u slučaju otkazivanja ipak se nekako možete zaustaviti onim preostalim funkcionalnim sustavom.

 
Ponašanje u vožnji

Zabavno. Jednostavno, na ovog KRTa, se lako naučiti. Obzirom na male dimenzije i laganu izvedbu, osjećaj brzine je odličan, nisko težište daje dodatnu stabilnost, a vrlo direktni upravljač zahtjeva puno pažnje. Zbog male težine, skoro sve zavoje možete savladati jednostavnim zabacivanjem zadnjeg dijela vozila (driftanjem) što daje dodatnu čar vožnji.
Zaštita od blata je kao i na svim quadovima sportske koncepcije minimalna, ali i to spada u draži ovih vožnji.

Mali KRT nas je iznenadio svojom prohodnošću. Savladao je i najteža blata, isitina, uz dobar zalet i vodoskok iza sebe, ali prošao je ono i što nismo baš očekivali.
Znači klasnično, ulet u blato, i kad osjetimo da staje, ne puštamo gas, več samo jako "cukamo" prenosimo težinu, lijevo-desno (što je ovdje radi tvrdog ovjesa olakšano) i ide… pogotovo ak je quad kao ovaj težak svega 120kg.
Nigdje ga nismo šlepali, iako staze baš i nisu bile najprimejrenije za ovog malca.

Istina ovaj quad nije za neke duge ture (100 i više kilometara), jer je dosta zamoran za vozača (ovjes) i raspored težine cijelog vozila je konstrukcijski po nama pretjerano povučen untarag, i treba biti vrlo vrlo oprezan pri savladavanju oštrijih uspona. Budući da se sjedi točno na zadnjim kotačima, "kipanje" je lako moguće za neiskusnije vozače. Ali samo prevrtanje sa ovakvog laganog četverocikla ne mora biti opasno, jer lako ćete ga odgurnuti od sebe za razliku od neke "mrcine" od 350kg, koji lomi sve. Ima tu još detalja koji bi se mogli popraviti. Sjedalo, ručica gasa, ali tu nemamo pravo prigovarati znajući da je ovo najjeftiniji novi 250ccm quad koji se prodaje u Hrvatskoj (narodna klasa).

Što reći u konačnici o ovom quad-u. Ovdje vrijedi ona stara: Puno muzike za malo novaca. Ako nemate 50000 ili 100000 kuna za veliki moćni ATV, a opet želite za 10 puta manji iznos uživati u prirodi, po neprohodnim stazama, daleko od civilizacije, ovo je zgodan izbor za Vas. Takodjer ako trebate quad za lagane izlete u prirodu ovo je opet quad za Vas. Ako niste sigurni da li je quad za Vas i da li će Vam se svidjeti ovo je opet quad za Vas. Primjera je dosta, a izbor je Vaš. Ono što Vam mi možemo na kraju reći da smo dobili više nego smo očekivali.
90% ovakvih quadova nikad u svom životnom vijeku neće proći staze i napore kakve je ovom KRTu priredio CROline team, ali test smo i napravili da vidimo gdje mu je granica…za sad je nismo pronašli.
I na kraju pouzdanost. Kinezi tu nisu baš najbolji, ali uz ozbiljnog distributera i odličan servis kakav je Kuko Motorsport, možete biti mirni da ćete uvijek imati rezervne dijelove, i uvijek spremno vozilo za vašu novu avanturu.
Da, i mi ćemo mu se vratiti za par vikenda ako vrijeme dopusti.

Koristim priliku da se za relizaciju ovog testa zahvalim uvozniku, tvrtki Kuko MotorSport, i dragim priajteljima: Dark-u, Demian-u, Bubi-u i Dubravi74, koji su me "trpili" ovih 80km, i uvijek spremno pomagali pri slikanju.
    …a sutra nastavak…

CanAm 650MAX


 

Array