Quad adventurers since 2006.

Dupli LIGHT CROline TEST: Can Am Outlander 650 XT MAX DPS

Reporti s vožnji 7. prosinca 2009.

author:

Array

Dupli LIGHT CROline TEST: Can Am Outlander 650 XT MAX DPS

…za večeras smo obećali drugi dio testa…jednog potpuno drugačijeg ATVa: Can Am 650 XT MAX. Četveroscikl koji spada u sam vrh 4×4 ATVa današnjice. Model 2010, sa svom opremom u svojoj produženoj MAX verziji.

Za početak valja napomenuti da je tu vodom hladjeni, 8 ventilski, dvocilindrični ROTAX od 649ccm sa elektronskim ubrizgavanjem, oko 60KS, i obiljem okretnog momenta. Svu tu snagu CVT prijenos, direktno ili uz redukciju. Naravno 4×4 se uključuje putem servo elementa, a u najtežim uvjetima kontrolu proklizavanja prednjeg diferencijala zatvara odlična "visco lock" spojka.  

Naprijed klasična "A" ramena, natrag neovisni ovjes sa stabilizatorom, a gore su veliki 26" kotači. Tri hidraulična diska brinu za sigurno kočenje. Nažalost i težina od 322kg. A ako pridodamo tekućine i dosta više (rezervoar 16.3l).
Naravno uz sve ovo kako i priliči jednom od najluksuznijih ATVa današnjice tu je obilje luksuzne opreme već ugradjene u osnovni model.
– kompjutorski kontroliran servo upravljač
– kodirani sustav paljenje
– wisco lock QE ultrabrza blokada prednjeg diferencijala
– automatsko gašenje nakon 15 minuta neaktivnosti
– "garage back" funkcija
– svi mogući i nemogući indikatori na multi diplay-u
– dodatni bull bar
– WARN vitlo
– zaštite za ruke

…i sigurno sam još nešto i zaboravio. No i cijena je odgovarajuća: za homologirani ATV sa 2 godine jamstva:

127.000kn, www.ski-sea.si

Naš testni ATV je bio dodatno opremljen odličnim ITP felgama i 26" ITP gumama, te WARN XT30 vitlom, ATV Xenon dodatnim svjetlima.
Zahvaljujemo tvrtki www.quadsquad.in (najveća ponuda ATV i quad dodatne opreme) na podršci tijekom ovog testa.

 
Već na prvi pogled ovaj CanAm pljeni pozornost svojom pojavom, veličinom, i agresivnim dizajnom. Tipični "američki" pristup cijeloj priči potkrepljuje sama veličina ATVa, koji je jedan od najvećih u klasi.
No krenimo redom, odlučili smo se dobro ga zagnjaviti, vidjeti kak se ponaša u svim uvjetima, od "divljanja" po livadi, brzog driftanja na zemljanom putu, brzih prolazaka preko kamenjara, do blatnih usjeka i vodenih prepreka.

Motor i Prijenos

Iako smo očekivali puno od motora koji več po svojim karakteristikama mora dati makismum, dobili smo i više no što smo se nadali. Rotax je pokazao da i dalje radi najbolje "male" motore za specijalna vozila. Ovaj dvocilindraš sa elektronskim ubrizgavanjem, pokazao se snažnijim i od Yamahe  Grizzly-a 700 i Polarisa Sportsman-a 800. Zbilja monstrum, snage u izobilju, a počinje solidno vući već i na malim okretajima. Ubrizgavanje goriva mu pomaže u optimizaciji potrošnje i ravnomjernoj raspodjeli okretnog momenta. Budući da se ovaj Outlander radi još i sa motorima od 400, 500 i 800ccm, baš ovaj 650ccm model nam se čini kao optimalan izbor za ovu klasu vozila. Motor se rado vrti uz trenutni odaziv, a sve uz jako miran i ugladjen rad.

Kao i večina suvremenih ATVa, prijenos jer reliziran automatskim CVT prijenosom, dakako uz prethodni izbor normalnog moda, reduktora, ili vožnje u "rikverc. Naravno, uz neutral i "parking" poziciju sa blokadom "getribe". Završni kardanski prijenos je do zadnjeg i prednjeg diferencijala. Zadnji kotači su konstanto pogonski a prednje uključujem posebnim 4×4 gumbom. Za najteže situacije aktivira se i posebna ViscoLock spojka koja blokira prednji diferencijal u slučaju proklizavanja jednog od kotača. Ovaj sustav, CanAm razvija već dugi niz godina i možemo reći da sad radi odlično. Dok je kod ranijih modela kotač trebao napraviti i do dva puna okretaja da bi se ista uključila, to se sad događa već za četvrtinu kruga.
Naravno, Outlander odlično koči motorom, što je kod terenske vožnje jako bitan čimbenik, po našem ukusu možda čak malo i previše. I da zasmetao nas je relativno grubi start, kvačilo otpusti dosta energično, što je popraćeno trzajem pri kretanju.
Uglavnom motor za čistu 10ku, a prijenos je korektan, ali tu ima još prostora za pobojšanja.

 
Ovjes i kočnice

Kako smo već i pomenuli u predstavljanju naprijed A ramena sa velikim hodom amortizera, a natrag slično rješenje sa dodatnim stabilizatororm. I naravno sve radi perfektno, odlično odrađuje funkciju na svim tipovima terena, i pri različitim stilovima vožnje, doboljno "tvrd" da bude stabilan, a opet "mekan" pri savladavanju neravnina. Našem testnom Outlanderu su pomagale i odlične ITP gume promjera 26". Uglavnom vidi se veliko iskustvo proizvođača. Jednostavno odlično.

O sigurnom zaustavljanju brinu tri velika diska sa hidrauličnim čeljustima, dva naprijed i jedan natrag. I djeljuju moćno i pouzdano. Centralni sustav kočenja djeluje na sve kotače istovremeno što podiže komfor, ali nama osobno je draže rješenje sa odvojenim sustavima. Uglavnom, pri svakom jačem kočenju (a imali smo gume sa velikim ripnama) Outlander se jednostavno ukopao u mjestu.

  Ponašanje u vožnji

Dolazimo do najinteresantnijeg dijela…a da odmah razbijemo sve predrasude, subjektivni osjećaj za upravljačem ovog Outlandera je fenomenalan. Tome doprinosi i kompjutorizirani sustav elektronskog servo upravljača sa više predefiniranih modova rada. Vozilo je vrlo stabilno, istina na testu smo imali produženu MAX verziju Outlandera, koja radi povećanog medjuosovinskog razmaka daje dodatnu stabilnost, i puno veču toleranciju na uzdužne nagibe.

Outlander odlično savladava sve prepreke (vrlo velika udaljenost od tla), i sigurno neće "nasjesti". Istina "nos" vozila je malo prevelik tako da prolazak preko velikih kanala može biti otežan.
No ipak najviše od svega nas je oduševila njegova voznost, i prilagodljivost, od asfalta, do najtežih situacija prilagođavao se i djelovao vrlo suvereno, i nigdje tijekom testa nismo ni pomislili na vitlo ili nešto slično. Odlično drži putanju, ravnomjerno rasporedjena masa pridonosi potpunoj neutralnosti i pri brzim prolascima kroz različite situacije.
Bez obzira na svoje velike dimenzije i dužinu na terenu je vrlo okretan i nema govora ni o kakvoj nezgrapnosti i "kamionskim" efektima.

Zaključak

Najveća mana ovog Outlandera je njegova cijena. Za razliku od američkog tržišta gdje je cjenovno izjednačen sa ostatkom "premium" segmenta (Yamaha, Polaris, Suzuki, ArctiCat), cjenovna politika proizvođača za Europsko tržište nam ne ide na ruku. Istina radi se o vozilu koje možete normalno registrirati, ali ipak vjerujem da je u cijenu ugradjen i dio prestiža koje CanAm nosi, i to opravdano.

Drugi mogući problem je održavanje…CanAm je ozbiljan stroj i zahtjeva profesionalni pristup servisu. Tu nema šarafljenja u garaži, bez tvroničkog kompjutora nećete ništa napraviti. Budući da smo malo tržište nema puno ovlaštenih servisa, a obzirom na broj prodanih vozila, upitno je i iskustvo istih.

Zašto smo ovo pomenuli, jednostavno zato što je naš testni Outlander počeo "cukati" pri kretanju nakon svega 30ak sati rada. Ovlašteni servis je ustanovio da se remen oštetio, da smo po terenu trebali voziti sa uključenim reduktorom. I nije priznao garanciju. Ajmo reći da nismo imali sreće. Napominjem da mi po terenu vozimo i do 60km/h a sumnjam da bi reduktor dugo preživio pri takvoj brzini.

No, sve su ovo sitnice koje se lako daju riještiti uz malo dobre volje, a na kraju dopustite mi da budem jako subjektivan. Kada bih si mogao financijski priuštiti ATV ovog cjenovnog razreda, to bi bez imalo uvijanja bio ovakav CanAm Outlander 650XT MAX (da baš produžena verzija, stabilna, komforna). Outlander jednostavno ima sve što obično tražim od dobrog ATVa: stabilnost, snagu, poudanost, prohodnost. Kad bi CROline davao neke titule tipa BESTBUY, ovaj 650XT MAX bi ju definitivno dobio.

I s pokrićem moće nosti titulu "Preporučio CROline". A ako situaciju pogledamo i sdruge strane da želite ATV sa koim ćete biti zapaženi, ATV sa imidžem, na kojem ćete udobno moći vikendom propelati svoju bolju polovicu, Outlander je opet dobar izbor, nećete ostati nigdje nezamjećeni.

Outlander 650 MAX XT će se malo duže družiti s nama i dalje ćemo ga pratiti i redovito opisivati u našim reportima, a uskoro očekujemo i jaču inačicu na testu Outlander 800.

Na kraju želim zahvaliti Dark-u, Bubi-u, Demian-u i Dubravi74 koji su aktivno učestvovali u pripremama ovog testa.

Posebna zahvala www.ski-sea.si i www.quadsquad.in što su omogućili ovaj test.

 

Array