Quad adventurers since 2006.

Dakar 2017: Najzahtjevniji rally

Vijesti 22. siječnja 2017.

author:

Array

Dakar 2017: Najzahtjevniji rally

I ove godine se čuveni DAKAR vozio u Latinskoj Americi, 10000km Bolivije, Paragvaja i Argnetine. Najteži uvjeti, i test izdržljivosti čovjeka i stroja.

Ove godine, 2.siječnja na dvanaestdnevnu avanturu je krenulo 37 quadova (23 Yamahe, 7 CanAMa, 3 Honde) i 8 UTVa (SSXa)(5 Polarisa i 3 Yamahe). Quadovi su bili podjeljeni u 2 grupe, 2wd i 4×4. U nabrojnijoj grupi 1 (2wd) je pobjedio odlični Ruski natjecatelj, Sergey Karyakin, sa ukupnim vremenom od 39h i 18min.
Najbolje vrijeme su imali automobili, već od 30h, motocikli od 33h…

..zatim quadovi 2wd od 39h na dalje. Naravno u 2wd grupi ja dominirala Yamaha Raptor 700 i Raptor 450. Tu već godinama nemaju ozbiljnu konkurenciju. Kamioni su imali vremena od 42 sata na dalje, 4×4 quadovi od 47h, i na kraju UTVi (svi su bili Polaris RZR) od 67h.

Što vidimo iz ovih brojki, iako su svi quadovi bili posebno pripremljeni, očito teren nije bio prezahtjevan u smislu prepreka jer Yamahe Raptori (uglavnom sa 23 colskim kotačima) su bile neuhvatljive. Raptor 700 se pokazao kao idealan quad za ovakvo natjecanje, lagan, neisforsirani motor velike kubikaže, i sa puno prostora za dodatne tankove za gorivo. Jednostavna konstrukcija, pouzdanost i solidna izrada. Medju 4×4 ATVima su bili samo CanAm Renegade modeli… ali očito visoko težište i 4×4 je bio više opterećenje  nego prednost.

UTV grupa je krenula skromno sa 8 vozila, no naredne godine će ih sigurno biti bar dvostruko. Ovdje se Polaris RZR pokazao nadmoćnim, jer niti jedna Yamaha nije završila natjecanje. Svi Polarisi su došli do cilja. Istina 27 sati iza automobila!!! Čak su i kamioni bili brži. Zašto je tomu tak? Ako pogledamo konstrukciju sportskih UTVa kao što je RZR, izgleda kao idealno vozilo za ove uvjete.

No priča je malo šira… za usporedbu ako pogledamo da su specijalno konstruirana Buggy vozila (samo za ovo natjecanje) bila lošija od automobila i motocikala, možemo već naslutiti dva razloga. Prvo, automobili koji su se ovdje natjecali nemaju nikakve veze sa svakodnevnim. Radi se o potpuno izmjenjenim vozilima koji samo sliče cestovnim. Budžet tvorničkih timova je gotovo neograničen. Druga stvar je podrška, tu je najteže parirati. Dok jedni odmaraju u jacuzziju i klimatiziranim trailerima, drugi spavaju u šatorima. Dok jednim nakon odvoženog dana vojska mehaničara preslaguje cijelo vozilo, drugi mrtvi umorni moraju sami sve napraviti. Minimalno zamjeniti sve filtere i ulje… Treća stvar, najbolja vremena na DAKARu ipak ostvaruju iskusni natjecatelji, a tvornički timovi si to mogu priuštiti.

Poredak možete pogledati na:

http://www.dakar.com/dakar/2017/us/stage-12/rankings/scratch-quads.html#expand

A jedan dobar video samo sa quadovima ovdje:

http://www.dailymotion.com/video/x58lhdc_best-of-quad-dakar-2017_sport

Hvala, hvala…  :beerchug:
Sad tekst ima i slike…  ;D …greška…
A glede quadova, Yamaha Raptor 700 je pravi enduro quad… nepoderiv, jednostavan sa velikim momentom i neisforsiran. KTM ima uglavnom RACE modele (za relativno kratke utrke vrlo visokog intenziteta), koji su napravljeni sa servisnim intervalima od 10h rada, tak da bi ga morali servisirati 2 puta dnevno  ;D
Ako pogledamo da su vozili 10000km, bukvalno svih vrsta terena, od pustinjskog pijeska, blata, kamenja, trave, močvare,  snijega… treba to odvoziti, i da se ništa ne pokvari negdje u pustinji. Kolika je vjerojatnost da na 700km dnevne rute ne pogodi neki kamen, uleti u neku grabu… mrtav umoran…a temperaturna razlika je i do 50C.
Koliko je to ekstremna utrka govori podatak da su izmjenjene brzine automobila blizu 200km/h, a kamiona 150km/h! Zamislite "mrcinu" od 10tona, kako po pijesku vozi tom brzinom…
Interesantno je da je 6 etapa voženo na visinama preko 3000m nad morem. To znači da su motori imali do 50% manje konjskih snaga na takvoj visini (rjeđi zrak).

Inače još jedna novost ovog Dakara je da je ove godine utrku završilo prvo potpuno električno vozilo… istina za 111h, ali završio. A znamo da je pobjenik vozio 30h  😉

Svi što završe Dakar su istinski oktanski heroji, a pogotovo respekt motociklistima. Koja je tu volja i kondicija potrebna, nema opuštanja niti sekundu. A bilo ih je koji uopće nisu imali prateći tim. Danju vozili, noću "šarafali", malo pod šatorom odspavali…i opet ponovo…
:fup:

Array