Quad adventurers since 2006.

CROline Test avantura 1/3: Kymco MXU400

Reporti s vožnji 5. srpnja 2009.

author:

Array

CROline Test avantura 1/3: Kymco MXU400

KYMCO je već dugo godina priznata marka na tržištu skutera i motocikala, no manje je poznato da KYMCO proizvodi i bogatu paletu quad/ATV i UTV četverocikala. Od ove godine domaći distributer, tvrtka Cro Futura, (www.kymco.hr) je na našem tržištu podnudila šest modela quad/ATV vozila.

Na test nam je stigao najjači model u ponudi ATVa MXU400 4×4. I kako Kymco vozila slove kao izuzetno pouzdana i trajna (i cjenovno su gotovo uz bok renomiranoj japanskoj konkurenciji), odlučili smo ovaj put naš klasični test napraviti na jedan malo drugačiji način.

Kroz trodjelnu Test Avanturu, i pošteno "izgnajviti" našeg "crvendaća". Na prvi pogled ATV se čini dosta mali, lagan, okretan, modernih dopadljivih lijnija, sa kvalitetnom završnom obradom i uistinu već na prvi pogled ostavlja dojam pouzdanosti i sigurnosti.

Kymco, kao proizvođač sa velikim iskustvom pazio je na detalje, komande su sve na svome mjestu, položaj sjedenja udoban i pravilan, velika i snažna svjetla, informativan display. Sve na svome mjestu. Prednji i zadnji nosač su već u cijeni, dolazi sa odličnim Kenda Pathfinder gumama 24", jednom riječju jako ozbiljno.

Od detalja, na prvi pogled nas oduševljava izuzetno lagana i precizna ručica mjenjača…

…kvalitetno i precizno složen ovjes…

…te velika i snažna prednja svjetla.

Budući da je ovo specifičan test gdje je težište na voznim osobinama podatke ćemo navoditi sukladno razvoju terena gdje ga budemo testirali.

Da znamo o čemu pričamo tu su osnovne tehničke karakteristike:

Dimenzije D/Š/V (mm): 2123x1102x1192
Težina (kg): 279
Vrsta motora: 4 taktni
Sistem hlađenja: uljno zračno
Prijenos: CVT (automatski), reduktor
4×4 pogon: servo uključivanje, limited slip diferencijal
Obujam (ccm): 367
Dozv. snaga (ks/rpm): 20,0/6500
Max. snaga (ks/rpm): 27,0/7000
Veličina guma: P: 24/8-12 Z: 24/10-12
Vrsta kočnica: 2xDisk/Disk
Spremnik (lit): 15
Ovjes naprijed/natrag: neovisna A ramena
CIJENA: 50450kn

Čim smo malo bolje zagledali vozilo otkrivamo dvije vrlo interesantne stvari…uljem hladjeni jednocilindraš 367ccm…SUZUKI…ups…kaj je to….idemo dalje i gle opet…svi elementi prijenosa sa ponosom ističu ugraviranu oznaku ARCTIC CAT (jedan od najpoznatijih proizvođača ATV i snowmobile vozila). Kaj je sad to?!? Kopija, licenca?!?
Ne…ništa od toga…Kymco kao dalekoistočni veliki proizvođač, proizvodi dijelove i vozila za druge brandove (Arctic Cat) po njihovim nacrtima i razvoju. Iz te suradnje vuku korjene i najbitniji dijalovi ovog ATVa, što nam dodatno ulijeva povjerenje u ovaj mali ATV. Ako malo detaljnije pogledate site Arctic Cat-a imate ATV vrlo sličan ovom Kymcu.

Nakon prvih slikanja red ja da uprljamo ovaj ATV…idemo prvo probati koliko je stabilan na uzdužni nagib, i kakav je osjećaj pri tome…"blagi" spust…

…a da vidimo gdje mu je točka "izvrtanja" na leđa…iako ima mali medjuosovinski razmak, nisko težište ga čini dosta tolerantnim i stabilnim…

…a sad da vidimo kak "drifta"…uz ogradu da smo dobili nerazrađeno vozilo sa prijedjenih 100km i blokadom…

…ali ipak ide to jako fino…na četiri, na tri kotača, a kasnije ćemo vidjeti i na dva i na jedan…

…na nos ga nismo uspjeli prehititi…ajmo još jednom…opet ne ide…iako ima jako mekan ovjes, uzdužna stabilnost je odlična…bočna malo manje jer ovaj ATV nema stabilizator štangu na ovjesu. Već potpuno "neovisan" ovjes na sva četiri kotača. U vožnji Vam se u početku čini da će se svaki tren prehititi, unutarnje kotače diže u svakom zavoju, ali ipak je to sve dovoljno stabilno i daleko, daleko od točke prevrtanja. Naravno prednost je izuzetna udobnost na ovako malom medjuosovinskom razmaku i 24" kotačima.

No, dosta igranja…treba ići "raditi"…testa se primaju Dark i Nino…

…Hm…razmišlja Dark…gdje bi mi njega mogli zapelati, da vidimo kaj taj mali može…

…možda u "prašumu"…

…ili prek balvana…

…i dogovor pada…idemo jednom novom stazom prema Piratskom Brdu (ups…gdje je sad to?… na Google-u nema takvog brda)….ima, ima…jedan uspon od cca 50 stupnjeva, obrastao travom i prepun mravinjaka veličine kotača (naš prijatelj Izzy ga jako dobro pozna  ;D)…

kao što se i na slici vidi u usporedbi sa Yamahom 660, Kymco je dosta manji…nego ajmo mi u prva blata…i uključujemo 4×4 pogon…servo radi s lakoćom, u vožnji se uključuje besprijekorno i promptno prima…vidi se iskustvo Arctic Cata…

…da je malo više snage ne bi mu škodilo (ali kad se skine blokada to će biti to)…

…da vidimo kak savladava malo dublju vodu…i tu uključujemo reduktor. Mjenjač savršen, do sad nismo vidjeli lakši i precizniji. U "L" redukciji ATV savladava i najveća blata i uspone…istina svega do 20km/h.

…gume Kenda za svakodnevnu primejnu odlične…i u ozbiljnom blatu ne odustaju…

…čak podižemo i veliki "pramčani" val…ali ide…

…ovjes radi odlično, stabilna, predvidiv, a prepreke su sve teže i teže…

…no Kymco ih savladava bez problema…

…dosta je bilo blata, idemo malo na RockClimbing…

…tu nam malo smeta jer Kymco nema nikakvu zaštitu ramena, tako da su i manžete i uljni hladnjak dosta izloženi…

…opet malo "nemogučeg" terena…

…a na ovoj slici se najbolje vidi potpuno neovisan ovjes…u ovakvim ekstremnim uvjetima, prednost…

…zbog malih dimenzija Kymco je vrlo okretan, provuče se najužim putevima…

…e sad opet malo odmora…

…kako se približavamo Piratskom Brdu, otkrivamo i prve male mane ovog ATVa. A jedna od njih je nisko hvatiše ležišta upravljača i imate osjećaj da će se upravljač istrgnuti…istina možda je to samo naš subjektivni dojam ali ne djeluje nam najpouzdanije.

Slika sa Piratskog Brda nema, jer tu smo se zubima "držali" za prednji nosač, da se ne iskipamo straga…zbilja je strmo…i tu otkrivamo da "limited slip" na Kymcu radi korektno. Što bi značilo, kad imate uključen prednji pogon ako jedan kotač prokliže, nakon jednog okretaja sustav prebacuje na drugi…

…kočnice su izvedene solidno, dva diska 220mm naprijed i jedna disk istog promjera natrag. Desna ručica koči prednje kotače, a lijeva i nožna sva četiri. Posebno je izvedena mehanička ručna parkirna kočinca.

Do sad smo se družili 100ak km sa ovim ATVom (od planiranih 300), uglavnom ga gnjavili na najtežim dionicama…

…pri čemu ga nismo štedjeli. Tijekom cijele vožnje nije bilo nikakvih tehničkih problema, svi sklopovi funkcioniraju besprijekorno, potrošnja oko 12 litara (treba uzeti u obzir da je ovo ekstremni teren, gdje neki ATVi troše i preko 20 litara).

Što reći za kraj prvog dijela…za sad iznad očekivanja, istina treba reći da ovaj ATV ima i svoju cijenu, (no ipak tu je i homologacija i mogućnost registracije). Sve u svemu vrlo solidan ATV srednje kategorije, sa velikim potencijalom za puno puno ugodno provedenih trenutaka…

U nadi da vam se ovakav tip CROline testa dopada, za razliku od suhoparnog nabarajanja činjenica, do narednog nastavka pozdravlja Vas Nino… :fup:
Pa mogao si se pridružiti na kavici… :beerchug:

Array