Quad adventurers since 2006.

Croatia Trophy 2008: 10. jubilarni put…

Reporti s vožnji 5. svibnja 2008.

author:

Array

Croatia Trophy 2008: 10. jubilarni put…

I ove godine se od 1. do 9. svibnja održava tradicionalni 10. Croatia Trophy. Najteža, najzahtjevnija, najkompleksnija utrka u ovom dijelu Europe. Kao i u proteklih 10 godina uvijek se tražio absolutni maksimum i od vozača i od vozila…utrku su završavaju samo najbolji…Kao i ranijih godina utrka je bitno poznatija u Europi nego kod nas, a učestvovanje, i završetak iste se smatra prestižom u krugovima znalaca.

Uopće teško je zamisliti gdje su sve natjecatelji trebali proći…od litica, šikara, blata, riječnih korita, specijalnih ispita…uistinu, prave poslastice za svakog ljubitelja offroad-a.

Ove godine na stratu se pojavilo 6 ATVa (u 3 tima) i 29 posada terenaca. Radi složenosti terena, ATVi su kao i obično, vozili u timovima po 2 vozila, gdje su se mogli medjusobno pomagati i kombinirati prolazak u timskom režimu.

Na startu su se pojavila četiri Suzukija (Kingquad 750), i dvije Yamahe (Grizzly 700), naravno maksimalno pripremljeni do najsitnijih detalja. Od tvorničkih ATVa je ostala valjda samo šasija, sve drugo je prerađeno, od posebih usisa za motor i CVT, posebnih zaštita podvozja, zračnih amortizera, prednje konzole, vitla za 1.2 tone, do posebnih kotača i guma koje same skidaju blato sa sebe…

Budući da ATVi uvijek kreću prije terenaca, prvi su startali naši stari priajtelji Francuzi (Emeric i Fabian) i uz vrhunsku spretnost pokazali i neke nove tehnike timske vožnje. Zajedničko spuštanje niz liticu, dva ATVa ("back to back" tehnika) na jednoj sajli…što rezultira velikom uštedom vremena i puno manje napora pri manipluaciji sa vozilima.

Tkojder bilo je interesantno vidjeti i penjanje dva ATVa uz strmi brijeg opet uz pomoć samo jednog vitla. Kao što se i očekivalo, Francuzi su definitivno ovogodišnji favoriti, no iznenadjenja su uvijek moguća, jer ono što smo vidjeli kod Njemačkih i Belgijskih posada izgleda jako obećavajuće…

Glede terenaca, svjetska klasa, od uigranih posada do najboljih rješenje na vozilima…a vidjeli smo zbilja posebna rješenja, super lift kitove, vitla sa 2 motora i disk kočnicom, zračni ovjes, zračne jastuke za ravnanje podvozja, motorna vitla, koja skoro 1,5 tonu teško vozilo uzvuku uz sklisku strmu padinu gotovo trenutno…a vidjeli smo i prevrnutih terenaca, povrjeđenih suvozača…sve u svemu pravi praznik za sve ljubitelje svih vidova terenske vožnje.

Naravno sve možete pratiti sa udaljenosti od svega par metara, sve se odvija pred vašim očima, što definitivno pojačava kompletan utisak.
No svega ovoga ne bi bilo da organizatori i ovaj put nisu odradili vrhunski profesionalno sve pripreme i mislili na svaki detalj. Bravo dečki, i vidimo se na 11.om Croatia Trophy-u 2009. godine…

…a sad malo CROline detalja…
…terenska Hitna Pomoć, nadam se da neće imati posla…

…uzgurat ću ja tebe uz to brdo…pa makar me pregazio… ;D ;D ;D

…ak mi smeta drvo onda ga zrušim…

…sreća pa imam dobar hod amortizera…jedno metar…

…još samo malo i gore sam…

…nekad se malo moramo i prevrnuti, bez posljedica, osim mokre kacige…

…timski rad…

…nije da nije strmo, ali ide…

…jedna Njemačka posada se hrabro spustila bez vitla tam gdje nitko nije ni pomišljao…no nažalost pukli su nosači prednjeg ovjesa…

Croline Team 2008.

Array